Searching...
jueves, 22 de noviembre de 2012

Informe sobre el programa "un país de llibre", o com fer catalanisme televisat


La noticia apareix hui en Levante-EMV: "Los libros ya tienen programa"; editores, libreros, AVL y Barret Films impulsan "Un país de llibre", que Levante TV estrena mañana.

Tener un programa de televisión dedicado íntegramente a los libros y el fomento de la lectura es una químera antigua de editores, escritores y libreros. Incluso llegó a haber un proyecto en la época de Esteban González Pons de conseller de Educación y Cultura (2003-2004). Lo que no pudo ser en tiempos de bolsillos anchos será una realidad en este momento de estrecheces y ajustes económicos. Un país de llibre es el nombre del programa, quincenal, de veinte minutos de duración y que busca acercar los libros al público mediante un planteamiento desenfadado y lejano al molde rígido y obligatoriamente serio que dominaba hasta hace poco este tipo de espacios.



El programa se estrena el 23 de noviembre en Levante TV e Información TV (cadenas de Editorial Prensa Ibérica en las ciudades de Valencia y Alicante), Comarcal TV y Vilaweb TV. También en el sitio del mismo nombre que el programa en internet. 



El proyecto es de la productora Barret. Cuando lo planteó a la Associació d'Editors (AEPV) y al Gremi de Llibrers se encontró con que estos ya tenían un modelo trabajado. Esa confluencia y el apoyo de la Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) llevan a que el espacio -definido ayer como un programa de bajo coste y alta calidad- sea una realidad. 



La productora valenciana asume más del 40 % de la financiación; editores y libreros, un 25 %, y la AVL, el resto.



La primera temporada se compone de trece entregas, que terminarán de grabarse en las próximas semanas. El espacio se limita a autores en valenciano de editoriales valencianas, porque "nuestra lengua lo necesita", dijo ayer el presidente de los editores, Jesús Figuerola. 



El programa se ha ofrecido también a Radiotelevisió Valenciana (RTVV), que no ha respondido. El presidente de la AVL, Ramon Ferrer, se lanzó, no obstante, ayer y dio su palabra de que saldrá en la cadena una vez que se supere el periodo transitorio actual.


Eugeni Alemany ("Caiga quien caiga", "Trau la llengua") es el rostro de "Un país de llibre", serie que dirige Vicent Peris.

Desvelem qui és qui en este proyecte, i d´a on eixen els diners per a la seua produccio.

Editorial Prensa Ibérica: grup empresarial audiovisual domiciliat social i fiscalment en Barcelona. En la Comunitat Valenciana edita els diaris Levante, Superdeporte, Información, gestiona les televisions locals Levante TV i Información TV, i l´emissora de radio 97.7 de Valencia.

Associacio d´Editors del País Valencià (AEPV): Agrupacio d´editorials catalanistes naixcuda en 1990, presidida actualment per Jesús Figuerola, propietari de Perifèric Edicions, editorial de marcat caracter catalaniste que guarda grans afinitats en Escola Valenciana. Els llibres editats per esta editorial són habituals en els certamens privats i institucionals de lliteratura catalana. Un dels seus llibres, "Solatge" ha rebut el premit de la critica 2010 de la "Associació d´Escriptors en Llengua Catalana". AEPV ha percibit una subvencio de l´AVL de 20.000€ per a la difusio de la lliteratura en catala.


Barret Films, per la seua part, és una productora audiovisual valenciana gestionada per Daniel Fabra, un habitual del món de la subcultura catalanista i simpatisant de Compromís. Barret és una productora que realisa habitualment campanyes de comunicacio a la formacio politica catalanista i als seus liders, com per eixemple a Mònica Oltra. Les campanyes de comunicacio dels partits politics eixen, com tots sabeu, de les assignacions anuals que les Corts Valencianes fan als grups parlamentaris autonomics, enguany de prop de 4 millons d´euros, als que s´afegixen 1,7 millons més en concepte de subvencions no condiciones per a atendre gastos de funcionament.


El 35% del cost del programa és assumit per l´AVL. Tambe podem entendre que, part del 25% que aporta l´AEPV, va a eixir dels 20.000 € que la mateixa AVL ha donat enguany al colectiu d´editors. Per lo tant, perfectament podem afirmar que en torn al 50% del cost total de produccio d´este programa sobre lliteratura en catala va a eixir de les boljaques de tots els ciutadans valencians.

Crida l´atencio tambe la denominacio elegida per al programa: "un país de llibre". No podem imaginar atra cosa que hagen volgut referir-se, obviament, al "país valencià", la antiestatutaria forma habitual que té el catalanisme d´anomenar al nostre territori.

0 comentarios:

 
Back to top!